Elke dag wordt in zowat 200 woningen ingebroken en jaarlijks stijgt dit aantal.

Voornamelijk tijdens de herfstmaanden is deze criminaliteitsvorm een “booming-business” te noemen.

 

Inbraken volledig bestrijden is een utopie maar men kan zich er wel tegen beschermen! Ontdek hierna hoe:

De “modus operandi” van de inbraken betreft een kwestie van tijd. Een “goede” inbraak gebeurt in enkele minuten tijd: minder dan één minuut om binnen te breken, 3 à 4 minuten om de buit te verzamelen en 30 seconden om zich uit de voeten te maken.

De beste preventie bestaat erin om de inbraak zo moeilijk mogelijk en dus tijdsintensief te maken.

 

Enkele tips:

  • Trek geen aandacht door “uw rijkdom” tentoon te stellen: geld, juwelen, technologische toestellen of een dure televisie. Idem dito voor een openstaande garage.
  • Dieven gaan vaak eerst op verkenningstocht. Vaak maken ze hierbij gebruik van de duisternis. Via de binnenverlichting krijgt men goed zicht op hetgeen allemaal aanwezig is. Sluit bijgevolg uw (rol)luiken of gordijnen wanneer u thuis bent en het buiten donker is.
  • Wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s op sociale media. Dit zowel over uw aankopen als over data wanneer u zich in het buitenland bevindt.
  • Als uw huis onbewoond is, sluit dit dan ook altijd af. Zorg ervoor dat er geen gemakkelijke toegang naar binnen is via ramen of slecht gesloten deuren.
  • Maak de problematiek van diefstallen bespreekbaar met uw buren en blijf alert.

 

Enkele preventieve maatregelen:

  • Gebruik een kluis om waardevolle juwelen en voorwerpen of documenten te bewaren. Bewaar deze op een “onlogische” plaats.
  • Maak een lijst van je waardevolle voorwerpen, maak foto’s en bewaar ook steeds de aankoopfacturen. Leg deze op een veilige plaats, waar je bij schade ook nog steeds aan kan.
  • Zorg voor veiligheidssloten op deuren en vensters.
  • Installeer buiten één of meerdere lampen met sensor.
  • Aarzel niet om een dief te misleiden. Enkele voorbeelden: Pas op, gevaarlijke hond. Plaats een nepcamera of alarmsysteem…

 

Staat u toch oog in oog met een inbreker dan is het de bedoeling dat hij/zij zo snel mogelijk zou vluchten. Maak dus veel lawaai, roep om hulp, sla alarm in de nabije omgeving, steek het licht aan en laat de doorgang naar buiten vrij.

Probeer zoveel mogelijk details te onthouden: grootte, gestalte, leeftijd, accent, hoe en naar waar is hij gevlucht, medeplichtige… verwittig onmiddellijk de politie.

Meest gelezen

Onze favorieten

“My Pension” drukt u met uw neus op de feiten

Vind de brandverzekering die ECHT bij u past!

Overzicht Noodnummers!

Ontdek onze interessante tips & tricks omtrent uw autoverzekering!

marketing-online-g83dc7b0bd_1920

Online shoppen en garantie: waar heb je recht op?

Lees meer
pensioensparen-modified

Hoe vroeger je start voor je pensioen, hoe beter!

Lees meer
pensioen600

Bent u voorbereid op uw pensioen?

Lees meer