Vóór het vertrek

 • Laat de auto voor de vakantie goed nakijken.
 • Kijk zeker de bandendruk na, ook van het reservewiel.
 • Hebt u een noodwiel of vulmiddel i.p.v. een gewone reserveband? Besef dan dat dit een tijdelijke oplossing is voor een beperkt aantal kilometers tegen lage snelheid.
 • Vervang tijdig de aircofilters, want slecht onderhouden filters kunnen allergie veroorzaken.
 • Neem een set reservelampen en zekeringen mee. In sommige landen is dat zelfs verplicht.
 • Neem ook een reservesleutel mee. Heel wat elektronica werkt alleen op de code in de sleutel. Is er iets mis met de sleutel, dan geraakt u niet meer weg.
 • Programmeer het nummer van uw Assistance-verzekering in uw gsm.
 • Indien u niet zeker bent of u voldoende beschermd bent op reis, kunt u bij ons uw autoverzekering laten nakijken. Dit kan u telefonisch (050/51.83.38) doen of tijdens een bezoek op één van onze kantoren.

Bagage

 • Verspreid de bagage gelijkmatig over de auto.
 • Liefst het zwaarste gewicht op de assen. Vermijd losliggende bagage. Die is hinderlijk en gevaarlijk bij een ongeval.

Autodocumenten

 • Het internationaal rijbewijs
  In sommige landen wordt een internationaal rijbewijs verplicht of aanbevolen als u een auto bestuurt. Dit is vaak het geval wanneer u een auto wil huren. Het internationaal rijbewijs wordt afgeleverd door het gemeentebestuur waar u ingeschreven bent. U moet uw nationaal rijbewijs en een pasfoto voorleggen. Het internationaal rijbewijs kost 16 euro en is 3 jaar geldig. Neem contact op met uw gemeentebestuur voor meer inlichtingen. Wanneer u op reis bent, neemt u zowel uw nationaal als uw internationaal rijbewijs mee.
 • De groene kaart en andere autodocumenten
  De groene kaart is het bewijs dat u een autoverzekering hebt. Ze is slechts een beperkte tijd geldig. De kaart somt de landen op waarin ze geldig is. Als de naam van het land waar u zich met de auto begeeft op de groene kaart doorstreept is, raden we u aan contact op te nemen met uw verzekeraar. Vraag hem of het mogelijk is een uitbreiding van de garantie te krijgen voor het betrokken land. In het slechtste geval zult u een tijdelijke autoverzekering moeten aanvragen aan de grensovergang van het te bezoeken land. Zorg er ook voor om de originele documenten die in België verplicht zijn altijd te kunnen voorleggen, zoals het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest van de auto.
 • Vergeet ook niet het Europese aanrijdingsformulier mee te nemen.

Vertrek

Wilt u files vermijden, dan kunt u in de zomermaanden best niet tijdens de zwarte weekends rijden. Dit zijn traditioneel de drukke weekends in de helft van de maand of het overgangsweekend van juli naar augustus. Ook tijdens het eerste weekend van het bouwverlof hebt u gegarandeerd prijs. Uiteraard is ook het weer een bepalende factor. Bij mooi weer trekken er immers veel dagtoeristen naar de kust en zorgen zo voor extra drukte op Belgische wegen.

Tijdens drukke weekends kunt u de grootste files als volgt vermijden:

 • Vrijdag: na 9 uur vertrekken betekent ongeveer 6 uur filevrij rijden
 • Zaterdag: na 13 uur vertrekken, is filevrij rijden
 • Zondag: de ganse dag rijd je filevrij

U keert best terug naar België op vrijdag- of zondagochtend

Tijdens de reis

Vermijd ’s nachts te rijden: ’s nachts gebeuren er ongeveer driemaal zo veel ongevallen als overdag.
Een auto met passagiers en bagage reageert anders dan wanneer u met een lege wagen rijdt. Zo wordt de remafstand langer. Neem de bochten voorzichtiger.
Neem elke 200 km of 2 uur een pauze van 20 minuten.
In bergstreken remt u bij voorkeur op de motor om uw remmen te sparen. Afdalen doet u best in dezelfde versnelling als bergop rijden.

 

Wil je een offerte aanvragen voor een BA autoverzekering of heb je nood aan meer informatie?

Wenst u bijkomende informatie of reeds een offerte, kan u deze aanvragen via volgend formulier. Ook telefonisch (050/51.83.38) of tijdens een bezoek op één van onze kantoren staan wij u graag te woord.

Meest gelezen

Onze favorieten

“My Pension” drukt u met uw neus op de feiten

Vind de brandverzekering die ECHT bij u past!

Overzicht Noodnummers!

Ontdek onze interessante tips & tricks omtrent uw autoverzekering!

marketing-online-g83dc7b0bd_1920

Online shoppen en garantie: waar heb je recht op?

Lees meer
pensioensparen-modified

Hoe vroeger je start voor je pensioen, hoe beter!

Lees meer
pensioen600

Bent u voorbereid op uw pensioen?

Lees meer