Met de zomervakantie in aantocht nemen het aantal barbecues en kampvuren weer toe. Er is niets zo gezellig als rond een vuur zitten met mensen die je nauw aan het hart liggen. Maar die gezelligheid kan snel in chaos omslaan als je niet voorzichtig bent. Hou je daarom aan de volgende regels:

Zorg voor een goede uitrusting

  • Gebruik bij het barbecueën de juiste uitrusting. Dat wil zeggen dat je een barbecueschort en -handschoenen draagt én dat je het vlees of andere voedingswaren bakt met de hulp van een grilltang. Draai die steak niet met je blote handen om.
  • Gebruik bij een houtskoolbarbecue extralange lucifers of een grillaansteker, zo kun je de barbecue aansteken zonder je vingers te verbranden.
  • Als je sneller een goed vuur wilt, gebruik dan aanmaakproducten die speciaal voor de barbecue of een kampvuur ontwikkeld zijn. Gebruik nooit brandbare vloeistoffen, zoals brandspiritus of benzine. Je vuur zou dan wel eens onverwacht grote proporties kunnen aannemen.

Gebruik je gasbarbecue correct

Een correct gebruik van je barbecue zorgt er niet alleen voor dat hij langer zal meegaan, het is ook veel veiliger.

  • In de buurt van de gasbarbecue geldt een streng rookverbod. Hou ook ontstekingsbronnen zoals kaarsen uit de buurt.
  • Steek je gasbarbecue enkel aan met het ingebouwde systeem.
  • Controleer de gasslangen regelmatig op lekkage, zeker wanneer je je barbecue na een lange tijd voor het eerst weer gebruikt. Een trucje om snel lekken te detecteren is je slangen insmeren met zeepsop. Op de plaatsen waar er een lek is, zie je dan luchtbelletjes verschijnen.
  • Sluit de gaskraan onmiddellijk af wanneer je gas ruikt.
  • Als je klaar bent met barbecueën, zet dan de barbecue meteen uit en sluit de gaskraan.

Veiligheid boven alles

Of het nu gaat om een tuinfeest met een barbecue of een kampvuur bij de jeugdbeweging, veiligheid moet altijd vooropstaan. Hou daarom altijd blusmiddelen, zoals een brandblusser, water, zand of een tuinslang in de buurt. Maar er zijn nog andere zaken waaraan je moet denken:

  • De barbecue moet op een vlakke, slipvaste en brandvrije ondergrond staan. Ook de kuip van de barbecue kan vaak erg heet worden.
  • Zorg ervoor dat je barbecue vanaf het begin goed staat. Eens het vuur oplaait, mag je de barbecue niet meer verplaatsen. Ook je kampvuur moet een stabiele constructie zijn. Zo kunnen er geen brandende projectielen wegrollen.
  • Als je niets aan het vuur moet verplaatsen of omdraaien, bewaar dan steeds voldoende afstand van de warmtebron. Let bovendien ook op de windrichting, zodat alleen het vlees bruin wordt en niet je gezicht.
  • Doof de gloeiende resten van je barbecue of kampvuur met zand voordat je die weggooit. Blus houtskool of barbecuebriketten NOOIT met water. Er kan dan hete waterdamp ontstaan die bij contact met de huid tot ernstige brandwonden kan leiden.
  • Ga je een vuur maken in de vrije natuur? Doe dit dan alleen op plekken waar je zeker weet dat het veilig kan én waar het bovendien toegelaten is. Graaf een ondiepe kuil en leg er een rand van stenen omheen zodat het vuur zich niet kan verspreiden. Pas ook op voor wegspringende vonken.

Misschien nog de belangrijkste regel van al: LAAT KINDEREN NOOIT ZONDER TOEZICHT IN DE BUURT VAN HET VUUR. De vlammen en gensters van een vuur hebben een soort magische aantrekkingskracht op kinderen. Voorkom ongelukken door duidelijk te maken dat ze niet in de buurt van een kampvuur of de barbecue mogen komen.

Zo, met deze tips in het achterhoofd, wensen we je vele gezellige barbecue- en kampvuuravonden!

Om alle risico’s te vermijden kan je je ook laten bijstaan door een familiale verzekering.

Wil je een offerte aanvragen voor een familiale verzekering of heb je nood aan meer informatie?

Wenst u bijkomende informatie of reeds een offerte, kan u deze aanvragen via volgend formulier. Ook telefonisch (050/51.83.38) of tijdens een bezoek op één van onze kantoren staan wij u graag te woord.

Meest gelezen

Onze favorieten

“My Pension” drukt u met uw neus op de feiten

Vind de brandverzekering die ECHT bij u past!

Overzicht Noodnummers!

Ontdek onze interessante tips & tricks omtrent uw autoverzekering!

marketing-online-g83dc7b0bd_1920

Online shoppen en garantie: waar heb je recht op?

Lees meer
pensioensparen-modified

Hoe vroeger je start voor je pensioen, hoe beter!

Lees meer
pensioen600

Bent u voorbereid op uw pensioen?

Lees meer