Iedereen is wel eens vrijwilliger. De een engageert zich in een vereniging of organisatie, de ander helpt zijn buurman uit de nood door op de kinderen te passen. Maar ook tijdens deze activiteiten is een ongeluk snel gebeurd. Als u of uw minderjarig kind materiële schade toebrengt aan een derde, dan kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Daarom is het belangrijk om voldoende verzekerd te zijn. Een vrijwilligersverzekering afsluiten in Knokke-Heist kan je doen in een van onze kantoren.

Om vrijwilligers extra te beschermen, zijn bepaalde organisaties sinds 1 januari 2007 verplicht om een verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid af te sluiten voor hun vrijwilligers. Behalve bij een licht repetitieve fout, een zware fout of bedrog kan de vrijwilliger niet meer aansprakelijk gesteld worden, maar wel de organisatie. Als de vrijwilliger onafhankelijk van een organisatie of vereniging werkt, blijft hij uiteraard mogelijk wel zelf aansprakelijk.

 

Verplichte verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid?

 

1) Wanneer is een vrijwilligersverzekering verplicht? En wie moet ze afsluiten?

 

Afhankelijk van de organisatie of de context waarin de vrijwilliger werkt, moet er al dan niet een verzekering afgesloten worden. De volgende drie gevallen kunnen hierin onderscheiden worden:

Volgende organisaties zijn verplicht om zelf een Burgerrechtelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor hun vrijwilligers af te sluiten:

Organisaties die aansprakelijk zijn voor de fouten van hun vrijwilligers:

  • Publieke en private rechtspersonen zonder winstgevend doel (vzw, OCMW,…);
  • Feitelijke verenigingen die één of meer personen tewerkstellen met een arbeidsovereenkomst;
  • Feitelijke verenigingen die, omwille van hun specifieke verbondenheid, beschouwd kunnen worden als een afdeling van de twee hierboven genoemde types van organisaties (vb. een jeugdbeweging of een sportclub die aangesloten is bij een federatie).

Bij bovenstaande organisaties zijn vrijwilligers niet verplicht om een Burgerrechtelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om een familiale verzekering (BA familiale) te onderschrijven.

 

2) Organisaties die niet aansprakelijk zijn voor de fouten van hun vrijwilligers

Deze organisaties zijn feitelijke verenigingen zonder personeel en/of afdelingen. De organisaties zijn hier niet verplicht om een Burgerrechtelijke

Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, hoewel het wel aan te raden is. De vrijwilligers zelf sluiten best een BA familiale af.

 

3) Vrijwilligers die niet in verband staan met een organisatie

Deze personen verlenen in hun privé-leven een derde vrijwillig een dienst zoals de kinderen van de buren naar school brengen,…

 

Wil je een offerte aanvragen voor een vrijwilligersverzekering of heb je nood aan meer informatie?

Wenst u bijkomende informatie of reeds een offerte voor een vrijwilligersverzekering, kan u deze aanvragen via volgend formulier. Ook telefonisch (050/51.83.38) of tijdens een bezoek op één van onze kantoren staan wij u graag te woord.

Ontdek interessante tips & tricks op onze blog!

Thumbnail diefstalverzekering

Hoe een inbraak doen mislukken?

Lees meer
storm preventietips

Preventietips voor storm!

Lees meer

Krijg onze tips & tricks in je mailbox!